A Michelin gumiabroncs gyártót biztosan ismered, ugye? És a Michelin csillagos éttermeket?
1899-ben alapították meg a Michelin céget. És egy zseniális jó marketing húzás jutott az eszükbe. Egy olyan térképet készítettek, amin a legjobb éttermeket és hoteleket jelölték be Párizs és környékén. Ezt hívták Michelin Guide-nak. Az utazóknak, turistáknak is tetszett a megoldás. A gumik is jobban koptak, mivel utazni is jobban kedvet kaptak az autó tulajdonosok.

 

A cég így kapcsolat össze a termékével, és hamar el is terjedt. Az utazók is egyre több információt jegyeztek fel, így alakult ki a Michelin csillag. Ami most már szigorú szabályok szerint működik.

„ ...a Michelin éttermi kalauz az új évszázaddal érkezik, és látni fogja még az új évezredet is. ” – Mottó. (Guide Michelin 1900.)

Magyar éttermek is szereztek már csillagot (a bejegyzésben olvashatod, mit jelent az egy csillag, olvasd tovább),

A wikipédián ezt olvashatod a Michelin Csillagról: (érdemes átkattintanod)

A Vörös Könyv a hotelek és éttermek értékeléséhez egy szimbólumrendszert alkalmaz, amely jelöli árkategóriájukat és komfortosságukat. Az éttermeket öt szempont szerint értékelik:

  1. Az ételek minőségének vizsgálata,
  2. A sütés, főzés, ízesítés tökéletessége,
  3. A konyha eredetisége, stílusa,
  4. Az „ár-érték” arány,
  5. A látogatások gyakorisága alapján.

A névtelen kritikusok véleményezése alapján, (franciául inspectoroknak hívják őket) kap az étterem egy vagy több csillagot. A vizsgálat során csupán az ételeket minősítik, a felszolgálást, a teríték minőségét, a dekorációkat nem veszik figyelembe.

Az inspectorok évente nagyjából 250 éttermet látogatnak meg, kiadványukban a Main Cities-ben Európa 20 országának 43 városában lévő éttermei és szállodái szerepelnek.[3]

  • Egy csillaggal (Michelin star.gif) minősíti a Vörös Könyv a „a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket.
  • Két csillagot (Michelin star.gif Michelin star.gif) kapnak azok a kitűnő éttermek amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni.
  • Három csillagot (Michelin star.gif Michelin star.gif Michelin star.gif) adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.

Szakértői vélemények szerint a Michelin az újító szakácsokat részesíti előnyben. A tradicionális ételek felújításán túl, a szakácsnak valamilyen új receptet, meglepő ízvilágot, rá jellemző különlegességet kell produkálnia.

További infók, érdemes elolvasni:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Guide_Michelin.


Forrás: Wikipedia, Minner/FB
Fotó: Eric CLEMENS/Wikipedia